De topambtenaar, de Haagse pooier en zijn jongens

06-10-2012

Op zaterdag 6 oktober 2012 publiceerde het AD een uitgebreide rapportage van journalist Koen Voskuil, die in Den Haag diverse getuigen heeft opgespoord die bereid zijn onder ede te verklaren dat Joris Demmink contacten onderhield met onderwereldfiguur en pooier Dick Willard en van hem minderjarige jongens 'afnam'. Deze verklaringen zeggen niet alleen iets over de seksuele moraal van de justitietopman, maar tonen ook aan dat hij zich door deze contacten met de onderwereld volstrekt chantabel heeft gemaakt. Daarmee alleen zou zijn positie als secretaris-generaal van Justitie als volstrekt onhoudbaar zijn. Onderstaand een aantal passages uit het artikel in het AD.

Begin jaren '80 is Joris Demmink (64) regelmatig samen gezien met de Haagse kinderpooier Dick Willard, zo verklaren drie mannen uit de Haagse Schilderswijk aan het AD. Ze zeggen getuige te zijn geweest van ontmoetingen tussen Demmink en Willard in een homosauna en een cafetaria. Bovendien beweren ze dat Demmink regelmatig minderjarige jongens ophaalde of naar zijn huis liet brengen. De justitietopman zelf zegt dat Willard 'volslagen onbekend' voor hem is en dreigt met juridische maatregelen tegen deze krant.

...

Joris Demmink is één van de invloedrijkste mensen van Nederland. Hij staat al 10 jaar aan het hoofd van het ministerie van Justitie, tegenwoordig Veiligheid en Justitie. Als directeur-generaal Rechtspleging was hij betrokken bij de benoeming van rechters en officieren van justitie. Zijn imposante justitiecarrière begon hij in 1982 als plaatsvervangend directeur- generaal Politie.

In deze periode is Demmink gezien samen met kinderpooier Dick Willard, verklaren meerdere bronnen. Zo ook de voormalig leider van een Haagse hasjbende: "We probeerden altijd aan informatie te komen, dus volgden we politie- en justitiemensen of braken bij ze in. We gebruikten dezelfde methoden als de politie. We schaduwden mensen, achtervolgden ze. Noem het contraspionage." De Hagenaar wil niet met zijn naam in de krant worden genoemd, maar zegt: "Bij de rechter ben ik bereid alles onder ede te verklaren."

De hasjhandelaar zegt de identiteitspapieren van Demmink te hebben gezien toen hij begin jaren '80 inbrak in de bij homo's populaire sauna Ceasar Sports aan de Mauritskade in Den Haag. Omdat in deze sauna veel hooggeplaatste lieden kwamen, zocht de Hagenaar in die kluisjes naar belastende informatie. "Wij trainden boven de sauna in de sportschool van Chris Visser en ik kon aan een moedersleutel van die kluisjes komen. Zo heb ik de identiteitspapieren van Joris Demmink gezien. Hij werkte toen nog voor Defensie, niet Justitie."

Ook over de intimidatie waarmee veel media en klokkenluiders te maken hebben gehad, komen duidelijke signalen in het artikel naar voren:

"Een directeur-generaal van Justitie die contact zou hebben met een zware crimineel, dat is op zich al opmerkelijk. Maar de bendeleden rapporteren later ook aan hun baas dat ze Joris Demmink hebben gezien met minderjarige jongens, aldus de Haagse bendeleider. "Mijn mensen zagen jongens bij hem in de auto stappen. Het ging om jongens van niet ouder dan 15 jaar. Het was algemeen bekend dat Dick Willard minderjarige jongens leverde voor seks. Later hebben we ook gezien dat er jongens bij hem thuis werden afgeleverd:' De Haagse crimineel noemt vervolgens het adres waar Joris volgens het kadaster sinds 3 juni 1985 woont.

We sporen meerdere personen op uit Willards voormalige vrienden- en kennissenkring, maar lang niet iedereen durft een verklaring af te leggen over de machtige justitieman. Een voormalige vriend van Willard raakt zelfs spontaan in paniek als we de naam Joris Demmink noemen. "Ik weet wie je bedoelt, maar hier wil ik absoluut niets mee te maken hebben. Ik ontken niet dat ze elkaar kenden, maar laat mij er buiten".

...

"Een bewoner van de Haagse Schilderswijk durft wél een getuigenis af te leggen. Hij heeft geen contact met de Haagse hasjhandelaar, maar onderbouwt diens verhaal. Want ook hij zegt begin jaren '80 te hebben gezien hoe Demmink een minderjarige jongen bij Dick Willard oppikte.

De 62-jarige Hagenaar slaat direct aan als we hem een oude foto van Demmink tonen: "Dat is hem." Hij weet ook de locatie te noemen; een cafetaria van Dick Willard in de Weimarstraat."

...

Hij herinnert zich dat Demmink het cafetaria meerdere keren met een 'Arabisch uitziend jongetje' verliet. "Dick Willard had altijd jongens om zich heen, meestal Marokkaantjes. Als Dick in de zaak was, hingen die jongens daar ook altijd rond. Demmink ging weleens bij Willard en die jongens aan tafel zitten. Ik heb hem ook meer dan eens de zaak zien verlaten met een van die jongens. Hij was een jaar of 15. Zeker niet volwassen, in elk geval."

...

"Willard dwong deze minderjarige jongens, vaak met geweld, tot seks en prostitutie, zo verklaren meerdere van zijn voormalige kennissen. Zoals oud-crimineel Nico van Empel (61), die jarenlang bij Willard in de Haagse Doedijnsstraat woonde."

...

Van Empel zegt dat Demmink meer dan eens bij het huis van Dick Willard naar binnen ging. "Eén van de klanten kwam in een dure auto die nogal opviel in deze straat, waar vooral Fordjes en Opeltjes stonden. Het was een man met een bril. Destijds wist ik niet wie het was, maar toen enkele jaren geleden foto's van Joris Demmink op internet verschenen, herkende ik hem meteen: dat was die klant van Willard uit de Doedijnsstraat. Ik heb ze meerdere keren samen gezien. Dick Willard pochte vaak over zijn klanten, ook over deze Demmink. Hij zei altijd dat het een heel hoge ome was. Willard waande zich onaantastbaar vanwege zijn contacten bij Justitie."

...

"Net als de Haagse hasjhandelaar en de 62-jarige Hagenees is Van Empel echter stellig over het contact tussen de hoge justitieambtenaar en de criminele jongenspooier: "Ik ben er niet zomaar van overtuigd, het is 100 procent zeker dat Demmink bij Willard thuis kwam. Ik heb dat zelf gezien en durf het onder ede te verklaren!"

Download Demmink artikel Algemeen Dagblad Zaterdag 6 oktober

‹‹ Naar het overzicht

Reageer


 
Volg de deroestigespijker via RSSfull screen background image