Pleidooi voor getuigenverhoor rechercheurs over Demmink

13-12-2013

Stichting de Roestige Spijker bepleit dinsdag 17 december bij de rechter in Utrecht dat drie rechercheurs over de zaak Demmink worden verhoord. Zij waren eind jaren 90 betrokken bij het Rolodex-onderzoek naar jongensprostitutie. In dat om duistere redenen afgebroken onderzoek zouden rechercheurs ook op Demmink zijn gestuit, meldt De Volkskrant. De raadsman van Demmink noemt de aanhoudende beschuldigingen tegen zijn cliënt ‘door derden gefinancierde roddel en achterklap’. Hij verzet zich tegen het horen van getuigen, terwijl hij enkele maanden geleden nog namens Demmink beweerde dat de onderste steen boven diende te komen.

Het Rolodex-onderzoek werd eind jaren 90 volgens De Volkskrant gedaan door de Amsterdamse politie en Rijksrecherche. Toen al dook met enige regelmaat de naam van Demmink op. Media die later over de zaak Demmink publiceerden werden door het ministerie van Justitie onder druk gezet om daar mee te stoppen. Toenmalig Justitie-minister Donner dreigde kranten en omroepen die de naam van zijn topambtenaar zouden noemen voor de rechter te slepen. Donner beschuldigde een deel van de pers ervan met modder te gooien en zich louter op geruchten te baseren. Raadsman Matthijs Kaaks van Stichting De Roestige Spijker schetste recent nog dat de door Donner en ook zijn opvolgers Hirsch Ballin en Opstelten geuite bedreigingen richting pers een ‘chilling effect’ uit gaat.

Tijdens een op 17 december (9.00 uur) in Utrecht te houden regiezitting bepaalt de rechter welke getuigen De Roestige Spijker de komende tijd mag horen. De stichting wil onder anderen de voormalige gevangenisdirecteuren Molenkamp en Van Huet horen. In een bij een notaris vastgelegde verklaring stellen zij dat een persoonlijk assistente van Demmink zich er tijdens een dienstreis over beklaagde jonge jongens voor haar baas te moeten regelen.

Opmerkelijk is de draai die Demmink en zijn advocaat Harro Knijff inzake het getuigenverhoor blijken te hebben gemaakt. Eerst werd gemeld dat de onderste steen boven moet komen en dat daarbij haast geboden is. Maar nu zich in de zaak Demmink steeds nieuwe ontwikkelingen voordoen, zoals bijvoorbeeld de verklaring van een Turkse officier van justitie dat hij in 1996 wel degelijk in Turkije moet zijn geweest, en er sprake is van méér serieus te nemen aanwijzingen, is van het streven naar volledige en snelle openheid niets meer over. Harro Knijff verzet zich met hand en tand tegen getuigenverhoren en deinst er niet voor terug om – in lijn met de inmiddels overbekende Donner-aanpak – degenen die zich inspannen om de zaak open te breken te marginaliseren. Veelzeggend is in dat verband zijn opmerking in De Volkskrant: “Helaas vormen door derden gefinancierde roddel en achterklap mede de basis voor de nodige berichtgeving. Met alleen hoor en wederhoor trek je zo’n beeld niet recht.”

‹‹ Naar het overzicht

Reageer


 
Volg de deroestigespijker via RSSfull screen background image