De Roestige Spijker

Volgens de organisatie Reporters zonder Grenzen staat Nederland tweede op de internationale ranglijst persvrijheid. Het lijkt alsof Nederland een paradijs is voor journalisten die er zonder enige belemmering kunnen publiceren over misstanden en die er de gewaardeerde waakhonden kunnen zijn van de samenleving.

Dit beeld klopt niet. Weliswaar worden in Nederland geen journalisten mishandeld of geliquideerd. Intimidatie van de pers komt wel degelijk ook in Nederland voor, juist daar waar doofpot politiek door de overheid wordt verkozen boven openheid. Stichting de Roestige Spijker is opgericht om die vorm van intimidatie tegen te gaan en wil zich beijveren voor onderzoek naar en berichtgeving over onderwerpen waarover niet geschreven mag worden.

Één van die onderwerpen is de Demmink-zaak . Volkskrant columnist Jan Bennink schreef hierover een column. (…) Sinds jaar en dag wordt ex secretaris generaal van Justitie Joris Demmink in verband gebracht met kindermisbruik. Getuigen zouden zijn omgekocht en zelfs zwaar mishandeld. Demmink heeft zich nooit voor de rechter hoeven te verantwoorden en zich kunnen verdedigen. Er is zelfs nooit een officieel strafonderzoek ingesteld. Ook wordt deze zaak krampachtig uit het nieuws gehouden.
Terwijl er toch een boel over te melden is. Zo zijn er onlangs in de Raad van Europa vragen gesteld door de EVP, omdat Nederland in deze zaak de Conventie van Lanzarote zou schenden. Een conventie die slachtoffers moet beschermen! Daarnaast heeft het Amerikaanse congreslid Christopher Smitheen resolutie ingediend om er bij de Verenigde Naties op aan te dringen de zetel van het 'International Court of Justice' uit Den Haag te verwijderen omdat Nederland weigert onafhankelijk onderzoek te doen naar de aanklachten tegen Demmink. Ook de vele pijnlijke Kamervragen van CDAKamerleden Pieter Omtzigt en Peter Oskam halen de publiciteit vrijwel niet. En dat is vreemd.

Jan Bennink noemde dit als een van de roestige spijkers in het kruis van Nederland. De naam van de stichting verwijst hiernaar. Een andere aanleiding voor deze stichting is de brief die de Vereniging van Nederlandse Journalisten onlangs zond aan de Turkse ambassadeur. De eerste zin is reeds zeer alarmerend. “We are writing to express our serious concerns regarding reports of threats, intimidation and ill treatment received by journalist Burham Kazmali who was the first to report on allegations against Joris Demmink, former Secretary General of the Dutch Ministry of Justice in the Netherlands, of sex tourism during his visits to Turkey in the late 1990’s.”

Een journalist die de gedraging van een Nederlandse topambtenaar aan de kaak stelt is in Turkije zwaar mishandeld en bedreigd. Was dat een vriendendienst aan de Nederlandse overheid? Ook in Nederland zelf vindt intimidatie plaats wanneer het gaat om publicaties over Joris Demmink. Tweede Kamer lid Henk Krol heeft dat ervaren toen hij nog hoofdredacteur was van de Gay-krant.

In oktober 2012 publiceerde het Algemeen Dagblad als eerste krant in Nederland prominent over de zedenmisdrijven die de hoogste man van Justitie in de jaren ´80 zou hebben begaan in Den Haag. Onmiddellijk werd door zowel de advocaat van Demmink als door Minister Opstelten publiekelijk verklaard brief Opstelten aan Tweede Kamer dd 8 oktober 2012 dat deze aantijgingen vals zijn en dat het Algemeen Dagblad zich voor de rechter moest verantwoorden. De advocaat van Demmink, mr. Knijff verklaarde:

“Als je niets doet, wordt de berichtgeving voor waar gehouden en dat accepteert Demmink niet, aldus Knijff desgevraagd.”
En:
“Demmink wil dat de onderste steen in deze zaak bovenkomt. Laat de getuigen dan maar eens met naam en toenaam voor de rechter hun beschuldigingen uiten.”

Algemeen Dagblad werd niet gedagvaard. Na deze publieke aankondiging nam Demmink afscheid en ging met pensioen. De doofpot moet kennelijk gesloten blijven.

Stichting de Roestige Spijker wil dat alsnog de onderste steen boven komt.

Something is rotten in the State of The Netherlands.

Reageer


 
Volg de deroestigespijker via RSSfull screen background image